Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Czeglédy-ügy: Fidesz-MSZP háború vaktöltényekkel

2017. szeptember 15. - Balassa Péter

A csütörtöki testületi ülésen körülbelül olyan puskaporos volt a hangulat, mint egy éles megyei III-as rangadón, a feszültséget pedig a Czeglédy-ügy okozta. Láthatóan sem a Fidesz, sem pedig a baloldal nem tud mit kezdeni a három hónapja letartóztatott képviselő ügyével. A kormánypárt össze-vissza kommunikál, láthatóan a helyi erők és a központ között nincsen meg az összhang. Amíg Budai Gyula a Városháza előtt nyomta a stand-up műsorát a gonosz szocialista meséjéről, addig a testület nagykoalícióban szavazta meg, hogy nem indul Czeglédy ellen összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárás, mivel megilleti az ártatlanság vélelme.

ryan-reynolds-entertainment-weekly-cover-picture-1.jpg

Talán el kellene dönteni, hogy akkor most kiszabadítjuk, vagy örökre tömlöcbe vetjük.

Sokan kérdezték, hogy miért álltam bele a szintén ellenzéki Czeglédybe. Az ok egyszerű: a Czeglédy-ügy nem idén júniusban kezdődött. A Fidesz házi bérborza, a baloldalról áttért, költségvetési csalásért is elítélt Cseszkó Tamás már hónapokkal korábban írogatta a központból diktált cikkeit arról, hogy a képviselő cége, a Humán Operátor neve előkerült különböző esetek kapcsán. (Ezért szép a helyi újságírás, a szerző ugyanolyan ügyekben sáros, mint a cikkének alanya, csak éppen hozzá képest kispályás, ehhez pedig asszisztál a hatalom, utána meg csodálkoznak azon, ha nem veszik komolyan a sajtójukat.) Vagyis a helyi Fidesz jóval többet tudhatott Czeglédy dolgairól, mint az átlagember. A képviselő letartóztatása után a testületnek vagy a polgármesternek kellett volna hivatalból megindítania a méltatlansági eljárást, ami egyébként csak annyit jelent, a közgyűlés foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a város egyik politikusát gazdasági bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. (Ugyanez a helyzet a vagyonosodási vizsgálattal. Ha az ügyészség szerint van aranytömb, akkor talán ugyanakkora vehemenciával kellene rárepülni, mint Szuhai képviselő nem túl jelentős szlovák cégére.)

Mivel a városvezetés nem lépett, így magam kértem a jogi bizottság elnökét a procedúra megindítására. Ekkor már jól látszott, hogy a kormánypárt és a baloldal közösen védi a képviselőt. Ezzel nem értettem egyet, így saját politikai véleményt fogalmaztam meg. Nem volt világos számomra, miért is mentegeti a helyi Fidesz Czeglédyt. Főleg, hogy előfordult már, a kormánypártiak a saját emberük mellett sem álltak ki. Ha még emlékszünk a drogügybe keveredett alpolgármesterre, Lazáry Viktorra, az ő esetében nem volt kérdés, mi lesz vele: az egyszemélyes, legfelső központi bizottság döntött, Lazáry pedig még képviselőjelölt sem lehetett a következő választáson.

A Czeglédy-sztori mindemellett nagyon húzós, aki kíváncsi a részletekre, az olvassa el a jobboldalisággal nehezen vádolható Magyar Narancs cikkét.

A képviselő csütörtökig elnöke volt, a Haladás-stadion építését felügyelő bizottságnak, nélküle nehezen működött a grémium. Odáig eljutott a közgyűlés, hogy a működőképesség megőrzése miatt ennek éléről vissza kell hívni dr. Czeglédy Csabát, és helyette, a hallgatólagos megegyezés alapján az ellenzék jelölhet új vezetőt. A zárt ülésen ebből hatalmas kavarodás támadt: a megállapodást nem tartotta be a kormányoldal, az MSZP javaslatával szemben saját jelölttel álltak elő. Tették mindezt úgy, hogy Czeglédy visszahívásáról még nem is szavaztunk. A Fidesz nem tudta átvinni emberét, sokadik nekifutásra aztán a testület visszarendelte Czeglédyt a bizottság éléről, de az új elnökről csak a jövő heti, a Haladás-stadion dolgaival foglalkozó rendkívüli ülésen születik döntés. Ahogy a bejegyzés elején már megírtam, végül nem indult összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárás Czeglédy Csaba ellen, egységesen, vállvetve szavazott a kormány- és a baloldal.

Hogy miért is, azt most már nehéz követni, mindenesetre elég különös koalíciós házasságról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1112868240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása