Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Elszáradt szegfű: Fidesz segítséggel puccsolta meg miniszterelnök-jelöltjét az MSZP

2017. október 03. - Balassa Péter

Ezt is megértük, a szocialisták lemondott (vagy lemondatott) miniszterelnök-jelöltje, Botka László szerint az ellenzékből egyedül a Jobbik akar kormányváltást, a többiek megelégednének az újabb Orbán-rezsim udvari ellenzékének szerepével. Dörgő taps, ünneplés, köszönjük szépen. Nyilván Botka pontosan tudja, hogy mit beszél: megpróbálta összerántani a szétforgácsolt baloldalt (mínusz Gyurcsány, mert ő azért elég súlyos ballaszt), hogy legalább esély legyen a kormányzásnak álcázott újabb zártkörű Fidesz-buli megakadályozására, de esélye sem volt. Focis-hasonlattal élve már a játékos-kijáróban lerúgták, ami azért is érdekes, mert a választásnak nevezett meccsnek szabályait Orbán Viktor csapata írta...

Botka elképzeléseit csírájában igyekezett elfojtani a kormányoldal, ehhez talált szövetségeseket a MSZP-n belül: „Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban. Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is”, írja a levelében. Ennek megfelelően akadtak külsőnek tűnő segítők is a történetben: hirtelen előkerült (és rögtön sajtónyilvánosságot kapott) egy korábbi miniszterelnök-jelölt (Lattmann Tamás), meg egy ismeretlen forrásból felhúzott hírportál, ami mögött egyszerre csak politikai mozgalom is szerveződött (http://hvg.hu/itthon/201739__tarjanyi_peter__alternativ_osszefogas__kilencvenes_evek__szuterenbaloldal) teljesen véletlenül arra, hogy Botka elképzeléseit felülírja. A Jobbik szempontjából még érdekesebbé teszi a történetet, hogy a hírek szerint voltak olyan MSZP-s országgyűlési képviselők, akik hajlandók lettek volna seftelni a Fidesszel, hogy a Jobbik ellen hozott plakáttörvény változatlan formában, elsőre átmenjen. A különös parlamenti bizniszt sajtóértesülések alapján maga Botka tiltotta meg.

lephaft_naracs.jpg

Miután lőtték elölről-hátulról, sok választása így nem maradt Botkának, hétfőn lemondott: este éppen Vona Gáborral, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével szerepelt volna közös tévévitán. Bár két, egymással ellentétes politikai nézetrendszerről van szó, a választók élesben is láthatták volna, hogy milyen alternatívák vannak Orbán Viktor kádárjánosi, „minden szép és jó, de azért fogjátok be a szátokat” üzenetei mellett, ami aztán ömlik a közmédiából.

A lemondással a politikai képlet sokat egyszerűsödött a jövő évi választások előtt: a széteső MSZP szavazataira ráhajtott az LMP, Gyurcsány a Fidesz nagy örömére valószínűleg ott lesz az újratervezett baloldali összefogásban. Igazi alternatíva, amelyik tényleg kormányváltást akar, egyetlenegy maradt: a Jobbik.

Én itt helyben sokszor érzem és látom, hogy a Fidesz és az MSZP a látszólagos ellentétek mögött nagyon is békésen és jól éldegél egymás mellett. Szombathelyen a közvélemény-kutatások szerint a Jobbik már megelőzte az MSZP-t, úgy látszik, egyre többen ismerik fel, hogy a politikának nem mutyikról és haveri üzletekről kellene szólnia, hanem arról, hogy a választók jobban boldoguljanak. A Jobbik ezt a célt tűzte a zászlajára, és a kormányoldal elsöprő médiafölénye ellenére úgy tűnik, az üzenet azért célba ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4512922301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leordítász király 2017.10.03. 19:29:40

A Jobbik már nem tűzött a zászlajára semmit. Ha pár éve mondtad volna ezt, még egyet is értenék vele. Akkoriban valóban az egyetlen párt volt, amin látszott a változtatni akarás, a dinamizmus, és olyan témákat is felvállalt, amiket senki más nem vert.

A mostani Simicska-féle Orbán másoló csicskapárt az egy semmi, egy nulla. Azért szavazzak rájuk, hogy egy gyenge Orbán utánzatot kapjak, amelyik a nagy megfelelési kényszerében még annyi saját gondolatot se mer kimondani vagy felvállalni mint a Fidesz?

Kösz, akkor már jobb az eredeti...

midnight coder 2017.10.03. 20:13:22

Nem tudom, hogy a baloldalon miért gondolják azt, hogy Orbánt legyőzni leginkább egy még nagyobb elmebajossal lehet ? Fletóba egyszer már belebuktak a szocik, erre hoznak egy másikat, még rosszabbat. Szerintem nem kellene elaprózni, legközelebb keressétek meg Kim Dzsongunt Észak-Koreából, az a tuti ember a párt élére. Ha máshogy nem megy, hát felrobbantja Orbánt egy atomtöltettel. Apróbb szépséghiba, hogy ezzel az országot is letörlitek a térképről, de legalább a Patásnak is vége, ez pedig nyilván a bolondnak is megéri...

midnight coder 2017.10.03. 20:15:42

@Leordítász király: Én őszintén szólva a Jobbikban bíztam, mint értelmes alternatíva. Azonban a béruniós plakátok szépen bebizonyították, hogy ezeknek sem kell messzire menni ha hülyét akarnak látni, elég csak a tükörig.

consul 2017.10.03. 21:33:56

Virtigli nácik, csak most kicsit visszafogják a fröcsögést. Nem tetszik..

Gyulimali 2017.10.04. 10:50:41

Kedves Péter!
Szerintem Botka mostani lemondásáért nem a fidesz a felelős elsősorban, hanem az ő saját maga inkompetenciája.
- Rosszul mérte fel a lehetőségeit.
- Teljes mértékben figyelmen hagyja a kemény mszp-s magon kívüli többmillió választópolgár igényeit.
- Sőt, továbbmegyek: Szerintem halvány fogalma sincs róla, hogy mit szeretne az a nagyságrendileg 7 millió választópolgár, akik NEM az mszp-re szavaznak (sőt, ma már inkább senkire, mert elegük van ebből a kutyakomédiából)
- Nagyon kockázatos stratégiát választott, ami nem jött be (tulajdonképpen ki akarta csinálni az összes konkurenciáját a baloldalon, hoyg csak az mszp legyen választható.)
- És, amikor nyilvánvalóvá vált a bukás, ugyan lemondott, de az egészen biztos, hogy nem felnőtt férfiként viseli a dolgot. Tudom én, hogy a baloldalon értékesek az "áldozat pontok", de sajnos ez csak a baloldalra igaz.
süti beállítások módosítása