Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Helyi politikai csoda: trianoni emlékpark létesülhet Szombathelyen

2017. október 11. - Balassa Péter

Az országos politikai történések (hogyan próbáljuk meg betiltani a Jobbikot) és a hirtelen kitört plakátlefestési verseny közben (a szeretett vezért nem lehet kritizálni akárcsak Észak-Koreában) történt egy nagyon fontos dolog Szombathelyen. Az önkormányzat gazdasági és városstratégiai bizottságának ülésén a kezdeményezésemre a képviselők elfogadták, hogy trianoni emlékpark létesüljön a Pelikán-parkban. Amióta bekerültem a testületbe küzdök azért, hogy méltó módon emlékeztessük az utókort arra, hogy mekkora veszteség érte az országot és azon belül Vas megyét a diktátummal.

Az elcsatolt területekkel 327 település került Burgenlandhoz, ebből 195 vasi volt. A városaink Szombathely, Szentgotthárd, Kőszeg gyakorlatilag elveszítették a gazdasági hátországukat. Úgy gondolom, ezek olyan történelmi tények, amelyekkel mindenkinek (pártállástól függetlenül) tisztában kell lennie, még akkor is, hogyha az azóta eltelt csaknem 100 esztendőben nagyot változott a világ.
big_varmpic_vas-001.jpg
Képviselőként hét éve „harcoltam” azért, hogy a megyeszékhely történelmi emlékhelyet létesítsen a városban (A rendszerváltás óta ez senkinek nem jutott eszébe). A békediktátum évfordulóján sokáig még megemlékezések sem voltak, aztán az Éhen Gyula Kör civil szervezetként változtatott ezen, még jóval azelőtt, hogy a hatalom Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét. Egy magánszemély ugyan megpróbált valamiféle történelmi szoborparkot létrehozni, de sajnálatos módon, ennek kapcsán pont a lényeg sikkadt el, mert az egész nem Trianonról szólt, hanem a koncepció teljes hiányáról.

A legutolsó bizottsági ülésen nagy örömömre elfogadták, hogy köztéri műalkotás létesüljön a Pelikán-parkban, a volt szovjet emlékmű helyén. Pénz egyenlőre nem került az elképzelés mögé, de magam fontosnak gondolom, hogy az emlékhely ne a súlyos tízmilliókról szóljon, hanem a nemzeti gondolatról. Vagyis akár kisebb összegből, de igényes és méltó trianoni emlékműve legyen Szombathelynek. Az előkészítés és az egyéb feladatok fedezésére a teljes képviselői keretemet felajánlom. A bizottsági előterjesztést természetesen a közgyűlésnek is meg kell szavaznia, ám bízom abban, hogy a képviselőtársaim egyhangú döntést hoznak, és mindenki a kezdeményezés mellé áll. És akkor megtörténhet az a kisebb fajta politikai csoda, hogy 2018. június 4-én tényleg átadják az ellenzéki képviselő kezdeményezése alapján létrehozott trianoni emlékparkot.   

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5212953715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása