Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Észak-koreai szelek Szombathelyen: megadóztatná a Jobbik plakátjait az önkormányzat

2017. október 20. - Balassa Péter
Újabb szintet ugrott a plakátháború: a Fidesz a településkép védelmére hivatkozva akarja megakadályozni azt, hogy a kormányt és Orbán Viktort bíráló hirdetések jelenjenek meg. Szombathelyen tesztelik a megoldást, a jövő héten máris tárgyalja a közgyűlés azt a javaslatot, amely durván megadóztatná a kültéri reklámokat.

 
A dolog teljesen komoly, viccnek tényleg durva lenne, hogy a zászlók, gépkocsik és a hirdető emberek mellett az óriásplakátokra komoly adót vetnek ki. Szombathelyen eddig csak pénzbe került a kormánypártnak, hogy küzdjön a neki nem tetsző feliratok ellen: a hírek szerint még központilag vásárolt vízi pisztolyokat is kaptak azoknak a kommandóknak a tagjai, akik aztán vezényszóra fekete festékkel lelkesen nekirontottak a plakátoknak. (Ez egyébként nagyjából az a szint, mint amikor a fideszes alpolgármester kocsijával szállítják a plakátrongálót, ahogy az ország keleti felében megtörtént.)

 
Most változott a helyzet, a közgyűlés elé kerülő tervezet szerint 0-tól 12 ezer forintig terjedő adó vethető ki az óriásplakátok négyzetméterére – ami egy-egy ilyen hirdetőhely esetében 100 ezer forint feletti összeget jelent évente. Mert afelől nincs kétségem, hogy legmagasabb tarifát szabja ki a város, már ha sikerül hozzá megszerezni a szükséges többséget.


plakat_28.jpg
Akinek nem tetszik a rendszer, annak a plakátjai nem illenek a településképbe: Szombathelyen lesz az ősbemutatója a Jobbik elleni újabb hatalmi fellépésnek
 
Roppant sajnálatosnak tartom, hogy a kormánypárt erre az önkormányzatot akarja felhasználni, a testületnek elvileg nem a személyi kultusz felé hajló (mert ott vannak érinthetetlen és tévedhetetlen vezetők) központi akaratot kellene végrehajtania, hanem a helyi polgárok érdekeit kellene képviselnie. Márpedig ez nem szombathelyi, hanem kőkemény politikai kérdés és nincsen köze a településképhez. A valóság annyi, hogy a Fidesz minden eszközzel meg akarja akadályozni a Jobbikot a véleménynyilvánításban és a sikeres választási kampányában. Ehhez még a pártkontroll alatt álló Állami Számvevőszéket és az ügyészséget is bevetette.


Az előterjesztést a közgyűlésnek először napirendre kell vennie, majd pedig meg is kell szavaznia. A jelenlegi erőviszonyok szerint a kormánypártok 10 képviselőjének voksa nem elegendő ehhez, szükség van legalább egy támogatóra, aki ezt az észak-koreai kezdeményezést felvállalja és megnyomja az igen gombot. Így aztán jövő csütörtökön hamar kiderül, hogy kinek fontos a demokrácia, a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás.


Konzultálva szakértőkkel az az álláspontom, hogy annyira fontos a Jobbik lenyomása a plakátháborúban is, hogy a készítői (nem feltételenül a helyi erők)  nem figyeltek eléggé a részletekre. Azaz törvényességi aggályok is felmerültek a rendelet-tervezet kapcsán, amely a szokásos fideszes erőpolitizálást és sunyiságot tükrözi vissza a jogállamiság helyett.


És miért éppen Szombathelyen történik mindez? Ezt a kérdést hadd ne válaszoljam meg most, többféle felelet adható rá, egyelőre maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül itt indította a kormánypárt az újabb akcióját, és akár egy teljesen elképesztő történetnek is lehet a bevezetője a különadó tesztelése.

Az előterjesztésről nyilatkoztam az Alfahírnek, illetve a Hír TV-nek is.



A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr7313045754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása