Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Nincs üzemeltető, rendkívüli közgyűlés lesz a Haladás-stadionról

2017. december 16. - Balassa Péter

Nincs üzemeltető, rendkívüli közgyűlés lesz a Haladás-stadionról

 Ahogy arra számítani lehetett, a több mint 15 milliárdba kerülő Haladás-stadion üzemeltetése körül robbant ki a vita a csütörtöki közgyűlésen. Már a kezdéskor jeleztem, hogy más témákkal egyetemben módosító javaslatom lenne az ügyben, hiszen a közbeszerzési pályázat érvénytelen lett, a két meghatározó piaci szereplő egyike sem adott be ajánlatot. A kormánypárti többség ekkor még leszavazta az indítványaimat.

Pedig, mint utólag kiderült, a városvezetésnek nem volt B-terve arra az esetre, ha a profi üzemeltetők úgy látják, jelentős összeget emészt fel a fenntartás, nagyobb, nem sporttevékenységből származó bevételre nem igazán lehet számítani. Számomra úgy tűnik, a stadion ügyében az önkormányzatnál senki nem akadt, aki az informális kapcsolatrendszerén a megfelelő helyen el tudta volna mondani, hogy köszönjük az új létesítményt, de az évi százmilliós nagyságrendű üzemeltetési költséggel nem tudunk mit kezdeni.

23456_kerdojel.jpg
Mindez visszaköszönt a kapkodva összehozott tervezetben is, amellyel a város a nonprofit alapon működő sportiskolájára bízta volna átmeneti időre a stadion üzemeltetését. Az egész dolog jelezte a helyzet abszurditását: a költségek (vagy azok valamennyi része) jelen állás szerint az önkormányzatot terhelik, a városvezetés koncepciója pedig csak odáig terjedt, hogy melyik zsebből fizesse ki a pénzt. Hogy a sportiskola tapasztalat, pénz és tudás híján mihez kezdett volna az általa bérbe vett létesítménnyel, azt inkább ne feszegessük.


A polgármester előbb megpróbálta a felelősséget azokra a képviselőkre tolni, akik ezt a kapkodva összeállított koncepciót nem szavazzák meg, majd pedig segítséget kért. A Fidesz még pénteken is az ellenzékre igyekezett mutogatni, mintha a szocialisták döntöttek volna Orbán Viktor helyett arról, hogy stadion épül Szombathelyen.


A szócsata egyébként teljesen felesleges a kérdésben. Ugyanis arról van szó, hogy az évi 250-300 milliós vagy ki tudja mekkora fenntartási költségeket hogyan és milyen mértékben sikerül lefaragni. Vagyis meg kell nézni, mennyi bevételt tud termelni a létesítmény. Lehetőleg reális tervek kellenek, mert ha felültervezzük, akkor úgyis a városnak kell állnia a különbözetet. Azonnal tárgyalni kell a névhasználati jogról, össze kell szedni azokat a programokat, amelyeket be lehet vinni a létesítménybe. És bizony a városvezetésnek tárgyalnia kell az üzemeltetésre jelentkezett két céggel, közülük az egyiknek már van magyarországi tapasztalata. Igaz, nem vidéken, hanem a fővárosban és jóval nagyobb stadion fenntartása során szerezte.

74uxvm408fy1uyhos.jpeg
A közgyűlés esti felvonása során a legnagyobb meglepetésemre aztán a kormányoldal is támogatta az indítványomat, hogy a fajsúlyos és jelentős kérdésről külön tárgyaljon a közgyűlés. Így aztán a karácsony előtti héten újra nekifutunk, remélhetően most már felkészültebb lesz a városvezetés. Érdekes, hogy Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester alig szólalt meg a vitában, a Fidesz pedig forró dróton értekezett az ügy tárgyalása során valakivel, aki akár a Jézuska vagy valamelyik helyi megbízottja is lehetett.


Az elmúlt években nem volt példa arra, hogy a módosító javaslatomat egyhangúan támogatta volna a közgyűlés. Mindez jelzi, hogy Szombathelyen változik a politikai erőtér, a szétesett és a hatalommal sokszor egyetértő baloldal helyett a konzekvens politikát képviselő Jobbik maradt a Fidesszel szembeni egyetlen ellenpólus. És ez nem csak a közgyűlésben van így: a napi munkában egyre több értelmiségi, szakértő áll mellénk, egyelőre csak a háttérben segítenek, mert még tartanak az orbáni diktatúrától és a helyi kiskirályok megtorlásaitól. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr6513505133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása