Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

Haladás-stadion: érdekli a Groupama Aréna üzemeltetőjét a szombathelyi létesítmény

2018. január 17. - Balassa Péter
Kicsit szokatlan bejegyzés lesz, ezúttal kénytelenen vagyok átvenni a sajtó szerepét és magam szolgálok háttér-információkkal  arról, hogyan áll az új Haladás-stadion ügye. 
 
Mint ismert, a  város átmeneti időre az építtető nonprofit kft-re bízta az üzemeltetést, ám véleményem szerint szükség lesz profikra és/vagy állami szerepvállalásra, különben a jövőben Szombathelynek súlyos anyagi terhet jelent a 16 milliárdos stadion fenntartása. Még meg nem cáfolt sajtóértesülések szerint akár évi 300-500 millió forint is lehet a fenntartásra kifizetendő összeg, még ha a kisebb számot vesszük, az is tetemes kiadás  Szombathely számára.  
96e2c3ce983ab25d9cab2f2cc20e3d10.png

A helyzet eléggé abszurd emiatt: a központi akarat csak az építésig tartott,  az összes többi kérdés megoldása az önkormányzatra maradt egyelőre. Így viszont felelőtlenség arra várni, hogy majd csak lesz valami (mert mi van ha mégsem, és közben jönnek a számlák), ezért is kezdeményeztem a kapcsolataim révén egy találkozót az önkormányzat és a 
Lagardère cég között. 
 
Tehát: a múlt pénteken Budapesten a Groupama Arénában tárgyalóasztalhoz ültek a Lagardère Sports Hungary és a szombathelyi önkormányzat képviselői, hogy a Haladás Sportkomplexum működtetéséről tárgyaljanak. A nemzetközi cég magyar leányvállalata üzemelteti az FTC-stadionját, indult a Haladás-létesítményre kiírt közbeszerzési pályázaton is, a tárgyalásos szakasz után azonban végül visszalépett.
 
A megbeszélésen kiderült, hogy a Lagardère lát fantáziát a szombathelyi stadionban. A Groupama Aréna fenntartásában jó tapasztalatokat szerzett cég szerint azonban az építkezés előtti és alatti folyamatos egyeztetés sem lett volna haszontalan a létesítmény későbbi üzemeltetőjével, mert úgy már a tervezéstől optimalizálható lett volna a későbbi működtetéshez az elkészült sportkomplexum. A stadion jelenlegi adottságaival is lehet bevételeket termelni, ám ahhoz tiszta viszonyok és minőségi szolgáltatások kellenek. Ha mindez az indulásnál döcög, akkor később sokkal nehezebb felpörgetni. Másfelől a városnak is megfelelő garanciákat kell kapnia arra, hogy anyagilag nem lesz feneketlen kút a stadion, hanem igenis csökkenthetőek a kiadások a jól kiválasztott üzemeltető segítségével. És természetesen a megállapodásból nem hiányozhat az NB I-es klubot működtető gazdasági társaság sem.
 
Jelenleg itt tart az ügy, bízom abban, hogy a megbeszélésen kapott konkrét ötletek, hasznos tanácsok, útmutatások segítséget jelentettek. Érdemes tehát megfontolni az elhangzottakat,  azonban túl sok idő nincsen a töprengésre, ugyanis az ideiglenes üzemeltető megbízása két hónapra szól, így a februári közgyűlésre pedig be kell kerülnie egy szakmai anyagnak. Ez fontos a futballcsapat, a szakosztályok szempontjából is, hogy ők is tudják, mire számíthatnak és nyugodt körülmények között dolgozhassanak. Mert akkor az eredményekről szólnak a szombathelyi hírek, nem pedig arról, hogy profi fenntartó híján mennyibe kerül a stadion a városnak.
 
A stadionok fenntartásáról a Qubit portál közölt  újabb elemzést, a végkövetkeztetés ugyanaz: az önkormányzatok profi fenntartó és állami segítség nélkül nem tudnak megbirkózni az üzemeltetéssel.
76oypheti5urfkv1s.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr8613581899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása