Balassa Péter blogja

Az igazság pártján

Az igazság pártján

A Haladás-Fradi háttere: így maradt a Rohonci úton a mérkőzés

Ideiglenes szerződést kötött a város két találkozóra, nem volt olcsó a megállapodás...

2017. november 24. - Balassa Péter
A Haladásról, talán érthető módon, mindig nehezen írok, hiszen hosszú éveken át futballoztam a zöld-fehér klubban. Városi képviselőként azonban egyszerűen muszáj volt párszor a több mint 15 milliárdból felépült stadionnal foglalkoznom. És most újra a nemrég átadott aréna lesz a téma, ugyanis az üzemeltetést ideiglenes átvevő, 100 százalékban városi tulajdonú kft. a korábbi kommunikációs bénázások után újabb (rém)történetet generált.
20171124kezfogas.jpg
 
A sztori ismerős a médiából: bő egy héttel ezelőtt még úgy volt, hogy a Fradi elleni meccset Sopronban rendezi a klub, nem pedig az új stadionban. Ez persze a világ botránya lett volna, hiszen a szurkolóknak elég nehéz lett volna megmagyarázni, hogy mindezt hogyan és milyen koordináta-rendszer mentén sikerült összehozni.

Megpróbáltam rekonstruálni az elmúlt hét történéseit, ám természetesen nem volt egyszerű összeilleszteni a kirakóst, mivel Szondy Szilvia ügyvezető úgy kerüli a nyilvánosságot és a nyilatkozatokat, mint Drakula gróf a lézerdiszkót. Emellett a városi képviselőket sem sűrűn informálja az aktuális történésekről. Nem túl szerencsés módon aztán az egyik hírportál (amit még véletlenül nem vett meg Lőrinc barát) a balmazújvárosi meccs előtt megírta meg, hogy gondok voltak az FTC elleni meccsel.
 
Nagyon érdekes az eset háttere és kronológiája. A város 100 százalékos tulajdonában lévő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő  Nonprofit Kft. a múlt pénteken nem tudott megegyezni a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft-vel, amelyben 10,8 százaléknyi tulajdonrésze van a városnak.



Hogy min is ment a vita? Nos, nem azon, hogy akkor kinek is hozta a Jézuska pár hetes megelőző szereléssel az arénát, hanem a pénzen. A hozzám eljutott információk szerint a nonprofit (tehát nem nyereségérdekeltségű) alapon működő, ideiglenes üzemeltető a több milliós bérleti díj mellett a meccs összes bevételét (jegyek, büfé, stb.) is kérte volna a Haladástól. A futballklub tett egy ellenajánlatot, de kompromisszum akkor még nem született, mert az építésre létrehozott Kft. nem akart engedni. Ami elég furcsa, még akkor is, hogy teljesen észak-koreai módon működik a cég: a város fizeti az ügyvezetőt, de nem ő választotta ki, hanem „kapta”, ha nagyon gonosz akarok lenni, akkor azt mondom: szintén a Jézuskától.
 
Aztán történt valami: a múlt hétvégén háttér-alku köttetett, mert érzékelhető volt, hogy nagy botrány lesz abból, ha a szurkolóknak mégis Sopronba kell utazniuk. Ezért aztán a Ferencváros és Videoton elleni mérkőzéseket már az új stadionban rendezi a Haladás.

A hét elején nem lehetett tudni, hogy a két meccs költségeit ki állja majd (én bíztam a Jézuskában), de aztán egy rendkívüli zárt jogi bizottsági ülésen csak kiderültek a részletek. A határozati javaslat szerint, 2017. december 31-ig, a nonprofit kft. üzemelteti a komplexumot, önkormányzati támogatással. A két mérkőzés költségeihez 8,6 millióval járul hozzá a város, és HVSE-szakosztályok is hasonló mértékű dotációban részesülnek az esztendő hátralévő részére. Vagyis végül ismét a szombathelyi adófizetők fizetik a cechet.
 
A megegyezés azonban csak időleges megoldást jelent. Az üzemeltetésre kiírt közbeszerzési pályázat még fut, a stadionnak viszont addig is működnie kell. Egyes rész-költségszámlák már ismertek (minden híreszteléssel ellentétben nem alacsonyak), de azt változatlanul nem tudjuk, mibe kerül a sportkomplexum fenntartása havi és éves szinten.

Annak viszont csak örülni lehet, hogy a Rohonci úton lesz a Haladás-Ferencváros mérkőzés. Ettől függetlenül szerencsétlennek tartom, hogy két önkormányzati érdekeltségű cég ilyen vitába bonyolódott. (Aztán megint csak a Jézuska vagy valamelyik embere kellett az átmeneti megoldáshoz, a fizetés kérdését azonban már visszautalták helyi szintre.) És ugyanez a helyzet az üzemeltetéssel is: felelősen ki kellett volna számolni, hogy a fenntartás mennyibe kerül havonta, évente és mindebből mekkora terhet tud vállalni a város, jóval az átadás előtt szükség lett volna a különböző forgatókönyvekre. 



És akkor az ügy futballszakmai részéről nem is beszéltem: a nehéz sorozat és a sorsdöntő meccsek előtt a Haladásnak abszolút nem hiányzott egy ilyen, szerintem teljesen felesleges sztori, ugyanis biztosan téma volt az öltözőben is. A csapatnak most nyugalomra, akaratra, kitartásra, munkára, hitre és pontokra van szüksége. És természetesen a szurkolók támogatására is, abban biztos vagyok, rajtuk nem múlik semmi (ahogy eddig sem múlt) a Fradi elleni meccsen, a Rohonci úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://balassapeter.blog.hu/api/trackback/id/tr4813371253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása